Lees voor Vergroot Verklein
Bekijk alle Cicero zorggroep locaties
Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Cicero behaalt bronzen niveau Milieuthermometer

27 november 2020

Cicero Zorggroep heeft voor zorgcentrum Ave Maria in Geulle het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behaald. Het certificaat werd vandaag toegekend, op basis van een audit afgelopen week door de auditor van de Milieuthermometer Zorg. De audit werd uiteraard geheel coronaproof uitgevoerd.

Cicero werkt al jarenlang aan duurzaamheid en heeft in dit kader ook de Green Deal Zorg 2.0 ondertekend. Dit is een afspraak tussen zorgorganisaties, overheid en bedrijfsleven om de zorg duurzamer te maken. Door middel van de Milieuthermometer Zorg heeft Cicero nu aangetoond te voldoen aan de afspraken in dit kader op het niveau van Brons.

Met de Milieuthermometer Zorg maakt een instelling haar aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering zichtbaar. De Milieuthermometer omvat de onderwerpen binnen het thema “Planet” van het People-Planet-Profit gedachtegoed van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Cicero Zorggroep is de eerste ouderenzorgorganisatie in Limburg die een Milieuthermometer Zorg certificering behaalt.

De auditor liep woensdag coronaproof mee om te kijken hoe Ave Maria werkt aan het voorkomen van voedselverspilling en omgaat met het scheiden van afval. Ook werd ruim aandacht besteed aan een belevingsgerichte manier van schoonmaken: met middelen die minder belastend zijn voor mens en milieu, ergonomisch beter, minder waterverbruik, heel veel minder verpakkingsmateriaal en dus minder transportkosten. Het schoonmaken werd coronaproof gedemonstreerd in een appartement van een cliënt, waarbij de auditor via een SmartGlass meekeek.

Naast de hierboven genoemde zaken was er nog meer nodig voor het behalen van het duurzaamheidskeurmerk. Zo zijn de voedingsmiddelen van Ave Maria al voor zo’n 11% duurzaam, wordt onkruid weggeborsteld of weggebrand, werken onze schilders met duurzame verf en wordt afgedankte dienstkleding verwerkt tot bijvoorbeeld tassen, mappen, etuis. Ook is ruim de helft van de gereden kilometers door bedrijfsauto’s gerealiseerd door onze elektrische auto’s. De verbruiksgegevens van elektriciteit, gas en water zijn online gezet. Dat geeft inzicht en biedt vergelijkingsmateriaal met ander zorgorganisaties.

Cicero gaat verder met verduurzamen! Ave Maria is het eerste zorgcentrum met dit milieucertificaat; in de toekomst volgen alle locaties. Er is dus nog voldoende te doen in de route naar duurzaam wonen en werken.