Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Heel Limburg werkt nu samen aan onderzoek en innovatie in ouderenzorg

02 februari 2021

Het succesvolle samenwerkingsverband Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL) waaraan aan Cicero Zorggroep deelneemt, wordt uitgebreid met de Noord- en Midden-Limburgse zorgorganisaties De Zorggroep, Proteion en Stichting Land van Horne.

Vanwege deze toetreding verandert de naam dan ook in Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L). De uitgebreide werkplaats beslaat daarmee naast de Limburgse thuiszorg nu ook ruim 185 zorglocaties. Het gaat daarbij om zo’n 50.000 cliënten en ongeveer 27.000 medewerkers.

Het doel van de Academische Werkplaats Ouderenzorg is betere en nieuwe zorg voor ouderen te realiseren via wetenschappelijk onderzoek. Een living lab waarin mensen uit de praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs, kennis en ervaring uitwisselen. Dit gebeurt vooral door middel van duobanen. In het living lab werken wetenschappers van de universiteit binnen zorgorganisaties en medewerkers (verpleegkundigen, paramedici, artsen) vanuit de zorgorganisaties in projecten met mbo, hogeschool en universiteit. Deze werkwijze is een succesvolle formule gebleken om noodzakelijke vernieuwing in de zorg voor ouderen mogelijk te maken en heeft al belangrijke resultaten opgeleverd.

In de afgelopen 22 jaar is de Academische Werkplaats Ouderenzorg uitgegroeid tot een structureel samenwerkingsverband tussen de grote Zuid-Limburgse zorgorganisaties (Meandergroep Zuid-Limburg, Sevagram, Envida, Cicero Zorggroep, Zuyderland en Vivantes) en vier kennisinstellingen (Gilde Zorgcollege, Zuyd Hogeschool, VISTA College en Universiteit Maastricht). Daar komen nu dus drie zorgorganisaties uit Noord- en Midden-Limburg bij, waarmee feitelijk bijna alle Limburgse kennisinstellingen en zorgorganisaties op het vlak van de ouderenzorg verenigd zijn in één samenwerkingsverband. Er is nog een aantal kleine Limburgse zorgorganisaties die geen kernpartner van de werkplaats zijn, maar wél meedoen met verschillende projecten.