Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Samen voor waardige zorg zonder angst!

23 februari 2021

Bij mensen met dementie kunnen traumatische levensgebeurtenissen weer opleven. Hierdoor leven zij voortdurend in angst en vrees.

Vaak gaat deze angst gepaard met schreeuwen en agressie. Dan is er sprake van een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS). Bij patiënten met dementie worden de symptomen vaak gemist omdat zij de dingen die ze hebben meegemaakt niet meer goed kunnen vertellen.

Dr. Sjacko Sobczak (onderzoeker aan de Universiteit Maastricht) doet in het TRAuma and DEmentia (TRADE) project onderzoek naar PTSS bij mensen met dementie: “Met dit onderzoek kan ik de zorg verbeteren voor deze doelgroep: een betere herkenning en inzicht krijgen in de omvang van het probleem. Daarnaast wil ik op de problematiek aangepaste warme zorg en effectieve behandeling ontwikkelen”.

Mariëlle van de Velden (specialist ouderengeneeskunde) en Rinke Overbeeke (psycholoog) van Cicero werken aan dit onderzoek mee, samen met Meandergroep, Sevagram, Envida en Mondriaan.
Daarnaast is er een crowdfundingsactie gestart om het onderzoek mogelijk te maken. Op de crowdfundingspagina van de Universiteit van Maastricht staat meer informatie over het project en de actie zelf.