Vergroten/verkleinen
Cliënt en Cicero zorggroep medewerker

Cicero behaalt zilveren MTZ-certificaat!

07 december 2022

Gister, 6 december, werden de zilveren MTZ-certificaten uitgereikt aan de zorgcentra Aan de Bleek/Cicero Bleekstaete, Ave Maria, ’t Brook, Op den Toren en Pius.

Peter Geelen, directeur IntraMurale Zorg, Vastgoed en Facilitaire Zaken, overhandigde de locatiemanagers van de zorgcentra het certificaat en bedankte de medewerkers voor hun inzet. Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorgsector, was er digitaal bij. Hij feliciteerde Cicero uiteraard met dit prachtige resultaat. Bovendien meldde hij trots dat Cicero landelijk een duurzaamheidskoploper in de ouderenzorg is.

Het Milieuplatform Zorgsector (MPZ) helpt de zorg te verduurzamen. Dat doet MPZ onder andere via een zorgspecifiek milieumanagementsysteem: de MilieuThermometer Zorg (MTZ).

De MTZ geeft een beeld van waar de organisatie staat op het gebied van verduurzaming en welke stappen worden ondernomen. Er zijn drie niveaus van certificering: brons, zilver, en goud. Niveau brons staat voor: net iets meer dan voldoen aan de milieuwetgeving. Het is de basis van een praktisch milieuzorgsysteem. Voor niveau zilver zijn de thema’s duurzaam inkopen en bouwen belangrijke, extra aandachtspunten. Niveau goud vereist een biodiversiteitsplan (een plan met aandacht voor de verscheidenheid in onder andere dieren en planten) en een verdergaand inkoopbeleid.

Voor het verkrijgen van een MTZ-certificaat moeten Cicero en haar locaties aan een aantal vereisten voldoen. Cicero kan veel vereisten op centraal niveau verantwoorden (o.a. inkoopbeleid, metingen van voedselresten, bouwbeleid, schoonmaakbeleid en groenbeheer).Sommige vereisten worden per locatie verantwoord, zoals duurzaamheidslabels van (vaat)wasmachines en douchekoppen, gebruik van duurzame wasmiddelen, goed afgestelde installaties, het voorkómen van voedselverspilling, activiteiten voor een gezondmakende omgeving.

Cicero is de eerste zorginstelling in Limburg die het zilveren certificaat behaalde. In de komende jaren wil Cicero nog meer locaties laten auditen. Maar belangrijker is: Cicero gaat door op de ingeslagen weg en wil duurzame zorg blijven borgen.