
Monique - 29 jaar - verzorgende IG
Waar denk jij aan bij gelukkig oud worden?
Gelukkig oud worden, dat wil ik samen met mijn gezin. Ik heb een dochtertje van 14 maanden oud. En sinds dat ik moeder ben, realiseer ik me dat ik toch wel anders in het leven sta. Ik hoop gewoon gezond oud te worden. Vooral nu met deze corona-tijd ga je anders tegen dingen aankijken. Het is misschien een standaard, cliché antwoord, maar dat is wel echt zo. Ik hoop dat ik niet een of andere akelige ziekte krijg, dat mijn relatie alles goed blijft en dat mijn werk even leuk blijft.
Maar wanneer ben je ‘oud’? En wat betekent ‘oud zijn’ eigenlijk?
Ik denk dat dat ook een beetje te maken heeft met hoe je je voelt. Iemand kan 80 zijn en nog heel erg veel energie hebben, goed te been zijn en actief zijn. Maar je hebt ook mensen die in een zorgcentrum wonen die in de 50 zijn, en dan zie je toch wel even wat anders. Dat hoop je zelf niet mee te maken. Dus ja, wat is oud. Ik zeg altijd: je bent zo oud als dat je je voelt.
Hoe denk je dat de zorg voor ouderen eruit ziet in 2040?
2040, poeh. Ja, ze zijn tegenwoordig steeds meer bezig met de inzet van robots. Ik hoop zelf niet dat dat te veel gaat gebeuren. Dat zou ik dus echt verschrikkelijk voor de cliënten vinden. Je hebt toch veel liever een écht persoon naast je bed dan dat er een robot staat. Kijk, dat alles meer geautomatiseerd wordt, dat is logisch. Maar ik hoop niet dat er al te veel gaat veranderen. Zodat we het wel nog steeds gezellig kunnen hebben met elkaar.
Goede zorg voor ouderen is vooral een taak van…
a. mijzelf
b. de overheid
c. zorgorganisaties
d. mijn directe omgeving
Ik denk dat we dit uiteindelijk allemaal met z’n allen moeten doen. Want goede zorg hangt ook af van verschillende factoren, wat kan een zorgorganisatie bieden, wat kan een mantelzorger betekenen en hoe is de medewerker. Goede zorg bieden, dat doe je vanuit je hart!
Voorbereiden op je oude dag moet je op tijd doen. En wanneer begin je dan?
Dat is een goede. Daar ben ik eigenlijk nog niet écht mee bezig. Want ja, wanneer is je ‘oude dag’? Goed, ik weet dat ik nu pensioen opbouw, maar daar ben ik echt totaal nog niet mee bezig. Het moment dat ik met pensioen kan duurt ook nog wel even, en daar wil ik ook echt nog niet aan denken. Ik vind mijn werk veel te leuk en ben pas 29!
Ik ben zelf zo iemand die denkt: dat zie ik tegen die tijd wel. Het kan namelijk ook zo zijn dat je ineens ziek wordt, en dan maakt het niet uit of je 29 of 40 of 50 bent. Het is lastig om je daar op voor te bereiden, want je kunt toch de toekomst niet voorspellen.
‘Mijn familie, vrienden of buren kunnen later prima bepaalde taken van zorgpersoneel overnemen’ – eens of oneens?
Dat vind ik een gevaarlijke vraag, want wat zijn die taken dan precies? Zijn dat lichte taken, bedoel je dan echt de verzorging? Want je moet natuurlijk ook goed kijken dat mensen hun eigen leven zo goed mogelijk kunnen behouden en niet overbelast worden met zorgtaken die juist door zorgpersoneel kunnen worden uitgevoerd. De een kan veel aan en de ander wat minder. Dat is echt afhankelijk van de persoon en het soort taken.
‘Mijn zieke moeder verzorgen na een dag hard werken? Geen probleem!’ – eens of oneens?
Eens. Geen probleem. Ja. Of ja, dat zeg ik nu, hoe mijn situatie nu is. Maar als mijn moeder ziek zou zijn, zou ik er alles aan doen om haar te kunnen verzorgen – absoluut!
Hoe kijk jij nu naar de zorg voor ouderen? En betekent dat ook iets voor wat je zelf gaat doen?
Als ik naar mijn eigen situatie kijk, sta ik er steeds meer bij stil dat mijn ouders ook steeds ouder worden. Zij hebben ook niet meer het eeuwige leven. Vroeger dacht ik daar nooit over na, want je ging er gewoon van uit dat je ouders er altijd zullen zijn. Maar nu ik zelf moeder ben geworden, ga ik er steeds meer bij stil staan dat er een tijd gaat komen dat mijn ouders er niet meer zijn. Dat is wel een heftige realisatie. En zoals ik al zei, mocht er ooit een dag komen dat mijn ouders zorg nodig hebben, dan zou ik zonder twijfel deze zorg op mij nemen!
‘Kwaliteit van leven is belangrijker dan zo oud mogelijk worden.’ – eens of oneens?
Ja, eens. Kwaliteit van leven is toch wel belangrijker. Ja.