Vergroten/verkleinen
Cliënt en Cicero zorggroep medewerker

Locatie in beeld - Bronnenhof

In een bosrijke omgeving ligt zorgcentrum Bronnenhof, een kleinschalig en gezellig huis verscholen tussen het rustgevende groen dat een warm thuis is geworden voor 49 bewoners die hier in een fijne sfeer samenleven.

“Iedereen kent elkaar en dat maakt het zo gezellig hier. De familie is enorm betrokken en weet ons en elkaar goed te vinden”, vertelt zorgmanager Conny Janssen. “Hecht en huiselijk, het is net een grote familie. Er zijn dagen hier dat in het restaurant de tafels bij elkaar geschoven worden zodat iedereen bij elkaar kan zitten. Dan wordt er bijvoorbeeld een accordeon tevoorschijn gehaald en genoten van de muziek. Dat vind ik zo bijzonder om te zien, hoe hier vriendschappen ontstaan. Het is natuurlijk ook zo, de families herkennen elkaars zorgen. Bronnenhof biedt alleen zorg aan psychogeriatrische cliënten, dus iedereen zit in hetzelfde schuitje. Het helpt en het lucht op om je gesteund te zien, door ervaringen te kunnen delen maar ook door professionele ondersteuning te vinden bij ons personeel. De cliënt staat centraal. Een multidisciplinair team van deskundigen kan ingeschakeld worden om de zorg en het welzijn op een hoog niveau te brengen en te houden. En dat is leuk om te zien, elke discipline kijkt op een andere manier naar een situatie. Of het nu ergotherapie, fysiotherapie, verzorging, verpleging of activiteitenbegeleiding is, iedereen wil voor de cliënt het beste en bespreekt dit samen met de familie. Wanneer iemand nieuw binnen komt, kijken we samen hoe we het vertrouwde leven zo goed mogelijk hier in huis kunnen oppakken. Welke gewoonten zijn er, welke hobby’s of interesses heeft iemand? Slaapt iemand graag uit, puzzelt iemand het liefst de hele dag of is iemand graag buiten? Omdat zorgcentrum Bronnenhof kleinschalig van opzet is, kunnen we die persoonlijke behoeften goed invullen. Ik ben ook echt trots op onze medewerkers, hoe ze zich hiervoor inzetten. Naast de juiste zorg en behandeling zijn dit namelijk belangrijke aspecten om het welzijn te vergroten en om te zorgen dat iemand zich hier snel thuis voelt. Zo bieden we totaaloplossingen waar onze cliënten zich goed bij voelen.”

Vertrouwd gevoel

Zorgcentrum Bronnenhof zit nog midden in een verbouwing waarbij het huiselijke karakter nog meer benadrukt gaat worden. “Alles wordt opgefrist en de huiskamer komt nog meer centraal te staan”, gaat zorgmanager Peggy Fiddelaars verder. “Hier komt alles en iedereen samen. We hebben de families ook betrokken bij het inrichten van deze huiskamer. Hoe brengen we de huiselijkheid en warmte zo goed mogelijk in? Hier kwamen leuke dingen uit. Het is goed om samen met de familie ook naar dit soort dingen te kijken. Zo wordt een huis toch meer een thuis dat past bij de bewoners. Daarnaast heeft iedere cliënt natuurlijk nog zijn of haar eigen domein, een appartement dat mensen naar eigen smaak en wens mogen inrichten. Los van het bed en het nachtkastje, dat onderdeel is van onze standaard inrichting. De eigen meubels en spullen zorgen voor dat vertrouwde gevoel dat zo belangrijk is. We willen dat iedereen zich helemaal thuis voelt hier.”

Dankbaar

“Vorig jaar hebben we ons 25-jarig bestaan gevierd, wat leuk en bijzonder is geweest. We grijpen graag thema’s aan om er een feestje van te maken. Natuurlijk is er alle aandacht voor Carnaval, Kerst en dat soort vaste feestdagen door het jaar heen. Maar we bedenken ook nieuwe activiteiten, zoals een Tiroler-dag, een Valentijnsdiner of een bbq. Laatst hebben we een high tea gehad, compleet met de perfecte bediening van echte butlers van The International Butler Academy in Simpelveld. Vanuit de hele wereld volgen studenten daar deze speciale opleiding en dus werd er Engels, Duits en Frans gesproken tijdens de happening. Een mooie ervaring. Daarnaast organiseren we thema-avonden voor de familie waarbij mensen op een ongedwongen manier met elkaar kunnen vertellen. Gewoon gezellig, met een hapje en drankje erbij.” Conny gaat verder. “Ook persoonlijke hoogtepunten vieren we. Zo was laatst een koppel 60 jaar getrouwd en hebben we hen een diner aangeboden. De maaltijden zijn de dagelijkse momenten waar veel aandacht aan besteed wordt. Onze voedingsassistentes zijn de meeste tijd op de huiskamers in de weer, ze brengen veel extra sfeer in de woonsituatie. Gezamenlijk eten blijft speciaal, het zijn de rustmomenten van de dag waarbij mensen samen komen en er gelachen wordt. En natuurlijk hebben we ook onze reguliere activiteiten, zoals kienen, gym, zingen, muziek, de kerkdienst en de tuin die bewoners met onze enthousiaste vrijwilligers bijhouden. Een wandeling door het park of een uitje naar de stad. Familie en andere vrijwilligers maken vele leuke extra’s allemaal mogelijk. Iets waar we ontzettend dankbaar voor zijn.”

Uit: Cicerone, editie juni 2018