Lees voor Vergroot Verklein
Bekijk alle Cicero zorggroep locaties
Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Locatie in beeld - Huize Louise

Op een mooie, groene plek, vlakbij een grote vijver en op loopafstand van het centrum van Brunssum, ligt Huize Louise. Een ideale locatie waar veel bewoners een tweede thuis hebben gevonden: een warm en gezellig thuis.

Ook al is Huize Louise het oudste gebouw van Cicero Zorggroep, het stamt uit 1960, het is er gewoon prettig wonen. “Het is hier kleinschalig en familiair”, vertelt locatiemanager Alphonse Godding. “De band tussen medewerkers en cliënten is informeel en los, we zitten op dezelfde lijn en voelen ons gelijkwaardig. Dat is prettig. Want zo ontstaat een open cultuur waarbij iedereen gemakkelijk zijn zegje doet. En daar kun je dan weer wat mee als organisatie. Ook onderling hebben de cliënten een goede band. In de ochtend gaan de mensen van het verzorgingshuis gezellig samen ontbijten in kleine groepjes en dan wordt het leven met elkaar gedeeld. Ook medewerkers sluiten hier geregeld bij aan. En zo proef je op een heel ongedwongen manier hoe de vlag erbij hangt, wat er speelt in huis. De cliënten letten op elkaar, leven met elkaar mee. We vormen hier met zijn allen een kleine, hechte gemeenschap.”

Zoals thuis

“Op onze PG-afdeling Beemdenhof proberen we datzelfde gevoel te behouden”, gaat zorgmanager Anjet Bloebaum verder. “Met regelmaat wordt er zelf gekookt, zoals thuis. Samen aardappelen schillen, de tafel dekken, degenen die mee kunnen helpen, doen dat gezellig. En dan, zoals vroeger, als groot gezin aan tafel.” Alphonse vult aan: “De medewerkers die dit verzorgen hebben dit helemaal in de vingers, ze weten dat goed aan te pakken. Op een laagdrempelige manier cliënten prikkelen en zo een leuk gesprekje voeren, stimuleren om in beweging te komen of mee te doen met een kaartje leggen of gewoon koffiedrinken. Kleinschaligheid vergt kwaliteit en flexibiliteit, je hebt heel direct contact. Ik loop daar weleens binnen en dan voel het alsof ik een groot gezin in zijn dagelijkse dingen stoor, zo huiselijk vind ik de sfeer daar. Ik wil dat dan niet verstoren.Mooi om te zien.”

Vrijwilligers voorop

Het is een huiselijk huis waar privacy gerespecteerd wordt. “Zoals het hoort”, legt Alphonse uit. “Iedereen heeft zijn eigen privédomein en kan erop uit wanneer of hoe vaak hij of zij daar behoefte aan heeft. We zijn gezegend met een grote groep vrijwilligers. Rond de 80 mensen komen met regelmaat hier om te helpen en extra dingen mogelijk te maken: een wandeling naar het centrum of door het park, een activiteit of gezellig een praatje. Veel mensen komen uit de directe omgeving en zijn gewoon graag hier. Een groot deel van onze cliënten heeft in Brunssum gewoond en gewerkt, dus het is ook echt ‘ons kent ons’. En ook mensen uit de omgeving komen hier met regelmaat lekker een hapje mee-eten. Naast het ontbijt eet iedereen de warme middagmaaltijd samen, en datzelfde geldt voor het avondbrood. Maar als iemand lekker op zijn eigen kamer wil eten, kan dat natuurlijk ook. Daar is iedereen vrij in.”

Eigenheid

Het huis is traditioneel ingericht en dat hoort ook bij Huize Louise. “Dat oude maakt het juist leuk, zo eigen. De bewoners voelen zich er prima bij en dat is wat natuurlijk ook altijd voorop blijft staan, het welzijn van onze cliënten”, legt Anjet uit. “We krijgen binnenkort nieuwe meubels waarmee we het huiselijke nog eens extra willen benadrukken. We hebben hierbij gekozen voor verschillende warme kleuren. Het wordt een leuke mix van diverse meubels waarmee we onze eigenheid graag willen behouden.”

Tijdelijk werd blijven

Dat het goed voelt en dat het met de sfeer wel prima zit bij Huize Louise blijkt wel uit het verhaal van een meneer uit Voerendaal. “Deze meneer zou hier tijdelijk komen wonen omdat er een wachtlijst was voor een plek in zijn eigen regio”, vertelt Anjet. “In het begin was dat wel even wennen voor hem maar al snel had hij zijn draai hier gevonden en was het goed. Hij wilde graag blijven en is nu heel actief en sociaal betrokken in ons huis. En eigenlijk is zo’n verhaal een bevestiging dat de bewoners zich hier goed voelen. Het is mooi om te zien en te voelen dat je dat knusse, open en gezellige met zo’n grote groep mensen samen voor elkaar kunt krijgen. Hartverwarmend.”

Uit: Cicerone, editie maart 2018