Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Zorgcentrum Schuttershof

Locatie in Beeld - Zorgcentrum Schuttershof

Prachtig gelegen aan de rand van Brunssum, op een kwartier lopen van het centrum, ligt zorgcentrum Schuttershof, de grootste zorglocatie van Cicero Zorggroep. E en gezellige locatie waar het woord gastvrijheid een grote rol speelt.

Schuttershof is met 191 bewoners, ongeveer 260 medewerkers en 100 vrijwilligers de grootste zorglocatie van Cicero. Het gebouw zelf heeft met zijn 45 jaar al enige keren op de nominatie gestaan om afgebroken te worden, maar tot nu toe staat het er nog fier bij. De afgelopen drie jaar is er veel geïnvesteerd om Schuttershof een passende facelift te geven. Marion Spanbroek, locatiemanager van Schuttershof, vertelt dat niet alleen de ruimtes gepimpt zijn, maar dat er ook bedden worden afgebouwd, waardoor er meer éénpersoonskamers komen. Kantoren en opslagruimtes zijn omgevormd, waardoor er meer ruimte komt voor privacy voor de bewoners die overwegend met zijn tweeën op een kamer wonen. Marion: “Er komt meer ruimte voor onze bewoners om even op zichzelf te zijn, maar ook extra kamers voor bewoners in een onverwachte situatie of die ernstig ziek zijn. De bedoeling is dat het hier allemaal prettiger wonen wordt, gezelliger en minder klinisch”. Piet Janssen (zorgmanager van psychogeriatrische afdeling De Iep) vult aan: “Het hoeft niet chique te zijn, maar het moet warmte uitstralen en maatschappelijke trends volgen. Bewoners moeten zich thuis voelen.”

Het grote gebouw huisvest niet alleen bewoners en medewerkers van het zorgcentrum, maar het is ook het episch centrum van de behandelaren van Cicero, de bedrijfsarts, de planners, de personeelscoach en de dagvoorziening van Cicero Thuis. En sinds kort is ook de afdeling Opleiding & Training gevestigd in Schuttershof.

Gastvrij

Marion vertelt dat het team van Schuttershof iedere dag werkt aan een goede kwaliteit van zorg en welzijn door te werken met een warm hart! Marion: “Dat betekent dat we altijd onze bewoner, de mens als vertrekpunt nemen bij alles wat we doen. Of dat nu gaat om de persoonlijke aandacht, de daginvulling, of het aanbod van eten en drinken; overal laten we gastvrijheid in doorklinken. De nadruk ligt écht op het welzijn van onze bewoners die op bepaalde tijden óók zorg en behandeling nodig hebben.” Maurice Deguelle (zorgmanager van de somatische afdeling De Beuk) licht toe: “Een voorbeeld daarvan is ons ‘huiskamerproject’. Het is de bedoeling dat wij aan het einde van dit jaar op alle huiskamers een volledige bezetting hebben van acht uur ’s morgens tot negen ’s avonds. Zodat bewoners meer gezelligheid en sfeer ervaren gedurende de gehele dag en avond en er constant iemand in de nabijheid is. Ook hierdoor proberen we het klinische van een zorgcentrum eraf te halen en welzijn met zorg te leveren.” Maar er is nog een andere kant van gastvrijheid. Piet: “Gastvrijheid is ook dat je afspraken nakomt met de bewoners en in de contacten met de familie. Dat proberen we ook echt te doen. Een mooi voorbeeld daarvan is onze bewoonster die op haar kamer een kat, Mara, houdt. Met de familie is afgesproken dat zij het beestje zelf verzorgen en dat gaat prima volgens hun eigen rooster!”

Kok on tour

Zoals het spreekwoord luidt dat de liefde van de man door de maag gaat, zo kun je ook wel stellen dat mensen in het algemeen zich fijner gaan voelen als ze lekker eten. “Iederéén krijgt toch een glimlach op z’n gezicht als rond etenstijd de geur van versgemaakte gehaktballetjes met uitjes de ruimte vult? Zo ook de bewoners van Schuttershof!”, zegt Conny Huijten, verantwoordelijke eten & drinken. “Sinds drie jaar bereiden we 60% van de warme maaltijd zelf. Dat betekent dat we vlees, groente, soepen en sauzen vers bereiden. De bewoners zijn daar erg tevreden over.

Dat het restaurant echt lekker eten serveert, blijkt wel uit de vraag van buurtbewoners om te komen eten of een koude maaltijd voor een familielid af te halen. Maar ook tijdens diverse activiteiten in het nabij gelegen trefcentrum wordt dankbaar gebruik gemaakt van de catering van Schuttershof.” En er zijn meer activiteiten op dit gebied. Conny vertelt: “De medewerkers welzijn organiseren kook- en bakactiviteiten waar echt aan de bewoners gevraagd wordt: waar heeft u zin in, wat is uw lievelingsgerecht, wat wilt u graag nog eens eten of bereiden? Een ander uniek concept bij Schuttershof is ‘De kok on tour’ waarbij een kok is vrijgesteld om wensen van de bewoners op te halen en samen maaltijden te bereiden. Daarnaast organiseren we vier keer per jaar themadagen waarbij maaltijden worden geserveerd in een bepaald thema. Dat kan Italiaans zijn of Limburgs of een ander thema. We proberen onze bewoners zoveel mogelijk keuzemogelijkheden te bieden: de maaltijd kan op de eigen kamer, in de huiskamer of in het restaurant gebruikt worden op de momenten die de bewoner zelf wenst, al dan niet samen met een partner. De werkgroep Voeding, waar medewerkers, cliëntenraadsleden en bewoners in vertegenwoordigd zijn, evalueert de menucycli en brengt behoeftes, wensen en eventuele klachten of ongenoegens in kaart. Ten slotte is er op voedingsgebied het afgelopen jaar een pilot Fingerfood geweest in samenwerking met de leverancier. Fingerfood bestaat uit maaltijd(componenten) die met de hand gegeten kunnen worden. Dit is fijn voor bewoners waarvoor het gebruik van bestek steeds moeilijker wordt. Op die manier kunnen zij beter eten en langer de regie houden bij het nuttigen van de maaltijd.”

Rendiervlees

Marion: “Cicerobreed wordt er natuurlijk ook gewerkt aan het verschuiven van de nadruk op zorg en behandeling naar welzijn met zorg. De vroegere activiteitenbegeleiders zijn medewerkers welzijn geworden. Ook zij proberen vooral na te gaan wat bewoners leuk vinden en denken niet vanuit het vertrouwde aanbod. Zo heeft er laatst een reisje naar de Nachtwacht in Amsterdam plaatsgevonden omdat iemand dit nog eens graag wilde zien. Een bewoonster wilde weten hoe brood gebakken wordt. Daarvoor is een bezoekje aan een bakkerij geregeld. Er is zelfs rendiervlees besteld en bereid voor een bewoner die vroeger in IJsland gewoond heeft!”

Veel in huis

Ondanks de gedateerdheid van het gebouw heeft Schuttershof veel te bieden. Marion: “We hebben een tuinhuis waar bewoners met hun familie kunnen logeren, een dierentuin, een afscheidskamer waar nabestaanden rustig afscheid kunnen nemen, een aparte Parkinson-unit, waar een gespecialiseerd behandelteam klaarstaat.”

Ten slotte vertelt Marion: “Veel cliënten komen hier binnen om zorg tijdelijk te overbruggen omdat zij nog niet terecht kunnen in de locatie van hun keuze. Eenmaal in Schuttershof hebben de meeste bewoners na een tijdje geen behoefte meer om te verhuizen naar een andere locatie. Bewoners geven aan: als je hier eenmaal woont en het klimaat van warmte en de gastvrijheid voelt, dan wil je niet meer weg. Daar doen we het voor!”

Uit: Cicerone, editie maart 2019