Vergroten/verkleinen
Cliƫnt en Cicero zorggroep medewerker

Revalidatieafdeling 't Brook

Locatie in Beeld - Revalidatieafdeling 't Brook

Direct aan een mooi groen park en vlakbij alle voorzieningen van Voerendaal ligt zorgcentrum ’t Brook. Op deze mooie locatie zijn de revalidatieafdelingen Kasteel Haeren en Hoeve Hoenshuis gevestigd, waar mensen zich in alle rust geheel kunnen focussen op het herstel van een operatie of onverwachte gebeurtenis.

Het zal je maar gebeuren, een val, een beroerte of ander ernstig ongeluk kan in een klap je leven veranderen. En ook een operatie kan een enorme impact hebben op je dagelijkse leven. Cicero Zorggroep hecht veel waarde aan een goede begeleiding bij revalidatie en herstel. RvE-manager Kim Smith legt uit: “Alles is maatwerk in de zorg, ook een revalidatietraject. We gaan altijd voor de juiste zorg die bij de persoon past. Dat is belangrijk voor een voorspoedig herstel. Omdat je als cliënt vrij bent in de keuze van een revalidatielocatie, kun je kiezen voor een omgeving en aanpak die het beste bij jou past. Het is dus altijd goed om je hierin te verdiepen en je voorkeur aan te geven. Ben je gezond en fit, dan kun je thuis revalideren. Wij richten ons op 24-uurs zorg.”

Revaliderend werken
“Gedurende het revalidatietraject kunnen cliënten intern gebruik maken van onze appartementen met alle voorzieningen: met keuken voorzien van een koelkast, een eigen badkamer, een hoog/laag bed en een relaxfauteuil.

We beschouwen hier alles als revalidatie en gaan dan ook meteen aan de slag om de thuissituatie na te bootsen. Alles wat de cliënt zelf kan doen, proberen we hem ook zelf te laten doen. Zo wordt de overgang straks naar huis toe zo gemakkelijk mogelijk. Dat betekent dat de cliënt bijvoorbeeld zelf zijn broodmaaltijd verzorgt en naar het winkeltje beneden gaat om een boodschap te doen. Een afwasje, het bed opmaken, alles wat binnen de mogelijkheden ligt om zelf te doen. Hij wordt dus letterlijk aan het werk gezet want de ervaring leert dat  spierkracht snel afneemt als alles voor iemand gedaan wordt. De uitvoering van deze dagelijkse handelingen is belangrijk en draagt bij aan een voorspoedig herstel, naast de oefenmomenten van de verschillende therapieën.
We noemen dit ‘revaliderend werken’. Natuurlijk zijn er ook momenten om te ontspannen, bijvoorbeeld tijdens de warme maaltijd die in het restaurant wordt geserveerd. Een moment om in een fijne ambiance te genieten van lekker eten en om ook sociaal bezig te zijn. Hier ontstaan vriendschappen. En dat is enorm leuk om te zien.”

Mono- en multidisciplinair
“We onderscheiden binnen de revalidatieafdeling van ’t Brook twee revalidatietrajecten, iets wat deze locatie bijzonder maakt. Eerstelijns verblijf (ELV): deze cliënten komen meestal binnen via de huisarts. Het gaat hierbij om herstel van een relatief eenvoudige aandoening waarbij in het hersteltraject maar één discipline betrokken is, meestal fysiotherapie of ergotherapie. We spreken dan over monodisciplinair werken. Het tweede traject verloopt multidisciplinair: de revalidanten komen binnen via het ziekenhuis en ontvangen zorg van een multidisciplinair team.

Meteen op de dag van opname vindt er een multidisciplinair intakegesprek plaats waarbij de specialist ouderengeneeskunde, de ergotherapeut en/of fysiotherapeut en de verpleging met de cliënt om tafel gaan. En dat is fijn, want iemand hoeft hierdoor maar een keer zijn of haar verhaal te vertellen. Bovendien vragen we ook een familielid aan te sluiten, zodat we meteen een compleet beeld hebben van de thuissituatie en de draagkracht mantelzorg. Zo kunnen we een behandelplan op maat opstellen. We starten zo snel mogelijk met het revalidatietraject, omdat dit het beste is voor het herstel van de cliënt. Daarna hebben we elke dag kort overleg met de verschillende disciplines om zaken die de voortgang van het revalidatietraject eventueel belemmeren aan te pakken. Hierbij is een goede samenwerking van groot belang, want er zijn veel partijen betrokken. We hebben, naast alle verschillende interne disciplines, ook te maken met diverse ziekenhuizen uit de regio. Denk hierbij niet alleen aan Maastricht, Heerlen en Sittard maar bijvoorbeeld ook aan Genk.

Tel daarbij huisartsen, diverse zorgverleners, apotheken, familie en andere betrokkenen op en je kunt je voorstellen dat de zorg in de meeste gevallen complex en dynamisch is. Omdat we gemiddeld 15 cliënten per week opnemen met ieder hun eigen verhaal, is het een uitdaging om dit allemaal in goede banen te leiden.
Hiervoor is een team van artsen, verpleging en therapeuten nodig dat tegen een stootje kan, in balans is en het leuk vindt om te werken op een plek waar iedere dag onvoorspelbare dingen gebeuren. Daarnaast moet de vakinhoudelijke kennis van iedereen goed op orde zijn, omdat er cliënten met veel uiteenlopende ziektebeelden opgenomen worden. Alle disciplines werken samen en kijken hierdoor verder dan hun eigen expertise. Een fysiotherapeut is niet alleen te vinden in de fysioruimte en de dokter is niet alleen in de artsenkamer. Dat draagt zeker bij aan het succes van het revalidatietraject. Het is een jong en enthousiast team dat hulp krijgt van krachten met veel ervaring. Ze staan voor elkaar klaar, zijn flexibel en deinzen niet terug voor een uitdaging. Samen weten we de gestelde doelen te verwezenlijken.”

Doelen bepalen
“We zijn hier 24 uur per dag en 7 dagen in de week gericht op het herstel van onze cliënten”, gaat Kim verder. “Ook in het weekend vindt hier therapie plaats. Bij het opstellen van het behandelplan voor de cliënt wordt meteen een voorlopige ontslagdatum bepaald. We merken namelijk dat dit heel goed werkt. Het stimuleert en motiveert als je weet waar je naar toe werkt. De doelen die we samen met de cliënt (zowel revalidanten als ELV-cliënten) bepalen, zijn zowel klinisch als poliklinisch. Niet alle doelen worden tijdens het verblijf in ’t Brook (klinisch) gehaald. Soms is iemand wel in staat om weer thuis te kunnen wonen, al dan niet met hulp of ondersteuning, maar nog niet klaar met revalideren. Dan oefent de cliënt thuis verder met bijvoorbeeld traplopen en komt geregeld poliklinisch terug voor begeleiding. De omstandigheden in de thuissituatie zijn dan ook heel belangrijk. Hoe woont iemand? Is er mantelzorg aanwezig? Denk hierbij aan zaken als in en uit bed komen, ontbijt maken, zelfstandig naar het toilet kunnen en bijvoorbeeld trappenlopen. Het wordt allemaal meegenomen in het behandelplan.”


Observatiebedden
“We zijn onlangs van start gegaan met een pilot ‘observatiebedden’. Het gaat hier om cliënten met een ELV-indicatie waarbij sprake is van complexe problematiek, waarbij het belangrijk is een cliënt tijdelijk op te nemen, in kaart te brengen wat de problematiek is en advies en behandeling op maat te geven. Het gaat hier om cliënten met flinke cognitieve en/of somatische problemen, waarbij een multidisciplinaire blik belangrijk is. Omdat de cliënt na een korte periode met ontslag gaat en niet alle problemen ‘op te lossen’ zijn, is nauwe samenwerking met de wijkverpleging, huisarts en soms casemanager dementie van groot belang."